Det är gott med kakor. Det finns ingen väg runt det. Våra hjärnor tycker det mesta med socker i smakar gott, för det är så den är programmerad. Att vi sen inte mår bra av för mycket socker och dessutom har det lättillgängligt dygnet runt är en helt annan femma.

Vissa dagar är hjärnan svårslagen när det kommer till sötsug. Då kan det vara bra att ha ett äss i rockärmen, eller i det här fallet – ett hälsosammare alternativ i kakburken. I receptet nedan använder jag bovetemjöl som inte bara är naturligt glutenfritt, det mättar bättre än vanligt vetemjöl vilket gör att du inte vill äta lika många kakor. Kanske…

Fettet i jordnötssmöret och kokosoljan mättar även det, och drar upp kalorimängden. Om du vill gå ner i vikt eller hålla en viktbalans är dessa kakor fortfarande ett bättre alternativ än sockriga kakor med smör, men du bör hålla dig till en mindre mängd för att ha utrymme för mer näringsrik mat resten av dagen.

Lycka till med kakbaket och kommentera gärna med hur det gick!

Ingredienser:

120 gr bovetemjöl
100 gr havregryn
30 gr kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
salt

150 gr jordnötssmör
100 gr agavesirap
100 gr smält choklad
100 gr chokladbitar, grovhackade
1 chiaägg (1 msk chiafrön + 3 msk vatten)
30 gr kokosolja
växtmjölk efter behov

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält 100 gr choklad över vattenbad. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. I en annan skål blandar du resterande ingredienser. Vänd sedan ner lite i taget av den torra blandningen. Späd med växtmjölk efter behov. Du vill ha en deg som inte är för kladdig, men som inte heller smular sönder.

Rulla till bollar och platta ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda 10-15 minuter. Chokladbitarna ska ha smält lite men du vill ha kvar lite fukt i kakorna så de blir småsega när du tar en tugga.

Låt svalna och förvara i lämplig burk om du inte äter upp alla på en gång 😛