Jag har varit allätare under hela mitt liv fram tills ett par år sedan. Det har funnits perioder då jag testat att äta på olika sätt för att se vad som passar magen bäst, men jag har alltid återvänt till en klassisk svensk blandkost.

Vändningen

Det skulle dröja ända till augusti 2015 innan jag gjorde den allra största förändringen i min kost. Jag hade fått ett yoga- och raw food retreat i 30-årspresent under sommaren. Det var fyra dagar med bara raw food och en massa härlig yoga. Inför dessa dagar fick vi rådet att minska ner på kött, mjölkprodukter, gluten och kaffe för att slippa alldeles för besvärliga symptom under tiden vi var där. En vecka innan åt jag bara vegetariskt. Jag gav upp köttet utan problem. Gluten åt jag inte så mycket av oavsett. Men jag hade svårt att släppa min älskade ost och gräddsås.

Det var helt fantastiska dagar med Erica och Sam på Borntorpet. Vi fick hjälpa till att förbereda alla mål och det smakade så gott. När jag kom hem fortsatte jag med mestadels raw food i 1,5 månad. Sen blev det kallt och jag ville ha varm mat. Jag körde vidare med vegetariskt. Någon gång åt jag lite fisk och vid ett tillfälle provade jag att äta kycklingfilé. Det var gott men magen reagerade direkt! Sedan dess har jag inte ätit kött, kyckling, fisk eller skaldjur.

Nästa steg

Januari 2016 provade jag att även plocka bort mjölkprodukter ur min kost. Magen lugnade sig direkt och jag kunde tom äta gluten igen utan att den protesterade! Sedan dess har jag ätit mestadels vegankost, men ibland äter jag ägg och jag använder honung som sötningsmedel, så beskriver det oftast som vegetarisk mjölkfri kost. Det underlättar även när jag ska äta på restaurang.

Det är inte bara kött och mjölk som ställer till det

Fram till vändningen har det oftast varit magen som jag gått efter för att beskriva hur jag mår. Men nu när tarmrörelserna går som en klocka märker jag andra reaktioner på vad jag äter. Jag mår som allra bäst av oprocessade växtbaserade råvaror, minimalt med gluten och socker. Men ibland kommer livet emellan och jag inte orkar eller har möjlighet att laga maten själv. Det som händer är att jag tappar energi och lust framförallt. Fuskar jag för mycket blir jag gasig och uppsvälld i magen. Om jag äter halvdant i några dagar blir jag oftast snorig och äter jag mycket socker kommer förkylningen som ett brev på posten.

Fortsättningsvis

Jag har alltid haft intresse för mat och hur jag påverkas av det jag stoppar i mig. Det som passade när jag var barn passar inte nu, och det jag äter idag kanske inte passar mig som pensionär. Oavsett vilket så strävar jag hela tiden efter att äta det som får mig att må så bra som möjligt. Det som ger mig energi att orka röra på kroppen, jobba och busa med min dotter. Vem vet vad vi äter om 30 år?